Testen voor Toegang bij een evenement. Hoe werkt dat?

In elk geval tot 1 september kunnen evenementen worden georganiseerd, onder diverse voorwaarden. Dit vanwege de geldende COVID-19 maatregelen, die deel uitmaken van het stappenplan.

Door die voorwaarden verandert bijvoorbeeld de maximale capaciteit van je evenement. En ook het wel of niet kunnen loslaten van de anderhalve meter komt hierbij aan bod. Deze zaken (capaciteit en het loslaten van de anderhalve meter) hangen af, of je wel of niet besluit te gaan werken met corona toegangsbewijzen voor je bezoekers.

Op deze pagina een overzicht: Testen voor Toegang; wat moet je doen? Wat mag er wel of niet?

UPDATE

Onderaan dit artikel komen nog enkele te verwachten (saillante) ontwikkelingen naar voren. Het is goed om deze alvast in het achterhoofd te houden!

 

Vragen? We helpen je graag

Bel: 085-0028111

Ma – Zat 09:00u – 21:00u

w

Chat met ons

Via Whatsapp

Eerst maar even een korte samenvatting van wat er wel en niet mag, als het gaat om het organiseren van evenementen tot 1 september. Hierbij maken we het onderscheid tussen evenementen die binnen of buiten plaatsvinden. Ook zie je een onderscheid of je wel of niet gebruikmaakt van een corona toegangsbewijs.

Capaciteit buiten MET corona toegangsbewijs*:

(* volledig gevaccineerd; twee weken na laatste vaccinatie), bewijs van herstel of negatief testbewijs via testen voor toegang binnen 24 uur voordat je het evenement bezoekt)

 • Maximaal 750 bezoekers zonder vaste zitplaats, geen 1,5 meter afstand
  LET OP! Dit is de enige variant waar, zonder vaste zitplaats, een evenement georganiseerd mag worden.

   

 • Maximaal 750 bezoekers met een vaste zitplaats, geen 1,5 meter afstand. Bij grote buitenlocaties mag 2/3 van de reguliere capaciteit gebruikt worden met vaste zitplaats. Ook als dit betekent dat er meer dan 750 personen aanwezig kunnen zijn.

Capaciteit buiten ZONDER corona toegangsbewijs*:

(* volledig gevaccineerd; twee weken na laatste vaccinatie), bewijs van herstel of negatief testbewijs via testen voor toegang binnen 24 uur voordat je het evenement bezoekt)

 • Wanneer een buiten evenement geen corona toegangsbewijs gebruikt, kan 100% van de anderhalve meter capaciteit gebruikt worden. Iedereen dient wel een vaste zitplaats hebben en op anderhalve meter blijven.

Corona regels voor binnen evenementen zonder vaste zitplaats

Capaciteit indoor / evenementenlocatie MET corona toegangsbewijs*:

(* volledig gevaccineerd; twee weken na laatste vaccinatie), bewijs van herstel of negatief testbewijs via testen voor toegang binnen 24 uur voordat je het evenement bezoekt)

 • Binnen geldt dat, met een corona toegangsbewijs, 2/3 van de reguliere locatie-capaciteit gebruikt kan worden. Alle bezoekers moeten een vaste zitplaats hebben. Er hoeft geen anderhalve meter afstand gehouden te worden.

  Capaciteit indoor / evenementenlocatie ZONDER corona toegangsbewijs*:

  (* volledig gevaccineerd; twee weken na laatste vaccinatie), bewijs van herstel of negatief testbewijs via testen voor toegang binnen 24 uur voordat je het evenement bezoekt)

  • Wanneer een indoor evenement geen corona toegangsbewijs gebruikt, kan 100% van de anderhalve meter capaciteit gebruikt worden. Alle bezoekers moeten een vaste zitplaats hebben. Ook dient er anderhalve meter afstand gehouden te worden.

Je ziet dat er met een corona toegangsbewijs (heel wat) meer mogelijk is, dan wanneer je zonder corona toegangsbewijs werkt. Bovendien kan de 1,5 meter afstand losgelaten worden. Maar hoe ga je te werk, met het aanbieden en uitvoeren van de Testen voor Toegang voor jouw zakelijke evenement?

Corona regels voor binnen evenementen met vaste zitplaats

Testen voor toegang, vaccinatiebewijs en herstelbewijs

Er zijn 3 mogelijkheden die kunnen worden gebruikt als corona toegangsbewijs:

 • Een negatieve testuitslag via testen voor toegang;
 • Een vaccinatiebewijs als corona toegangsbewijs (deze is pas actief twee weken na de laatste vaccinatie*)
 • Vanaf 1 juli 2021 kan ook een herstelbewijs ** worden gebruikt als corona toegangsbewijs

Bezoekers kunnen deze 3 mogelijkheden tonen in de (update van de) CoronaCheck app. Dit bewijs kan voor binnenkomst gescand worden met de CoronaCheck Scanner.

Testen voor Toegang bij evenementen, poster naar een evenement met toegangstest

Wanneer gebruik maken van corona toegangsbewijzen?

De inzet van corona toegangsbewijzen is optioneel en niet verplicht. Als je corona toegangsbewijzen inzet, is er meer mogelijk dan wanneer je dat niet doet.

Wil je als organisator of ondernemer corona toegangsbewijzen inzetten? Hieronder lees je welke stappen je daarvoor kunt nemen.

Toolkit voor organisatoren van evenementen
Speciaal voor organisatoren van evenementen, die willen gaan werken met corona toegangsbewijzen via Testen voor Toegang, heeft Rijksoverheid.nl een communicatie toolkit samengesteld. In de toolkit vindt je visuals en uitleg over het Testen voor Toegang Traject voor bezoekers en medewerkers. van het evenement De toolkit is via WeTransfer eenvoudig te downloaden.

Vragen? We helpen je graag

Bel: 085-0028111

Ma – Zat 09:00u – 21:00u

w

Chat met ons

Via Whatsapp

Evenement aanmelden voor corona toegangsbewijzen?

Je moet je evenement aanmelden als:

 • voor de activiteit een eenmalige vergunning van de gemeente nodig is en er minimaal 1.000 bezoekers zijn.
 • het evenement plaatsvindt in een grote eventlocatie met een doorlopende vergunning en er minimaal 3.000 bezoekers zijn.

De evenementen moeten:

 • een zitplaats hebben voor alle bezoekers;
 • openbaar toegankelijk zijn voor publiek, het gaat hierbij om evenementen met en zonder kaartverkoop;
 • plaatsvinden op een bekende en afgebakende locatie, u bent verplicht om bezoekers bij de ingang te controleren met de Corona Scanner app;
 • een tijdelijk of kortdurend karakter hebben;
 • maximaal 2/3 van de capaciteit benutten.

Vragen? We helpen je graag

Bel: 085-0028111

Ma – Zat 09:00u – 21:00u

w

Chat met ons

Via Whatsapp

Planning beschikbare testcapaciteit
De aanmelding van je evenement, wordt gebruikt bij de planning van de beschikbare testcapaciteit. Er wordt dan zoveel mogelijk rekening gehouden met jouw evenement. Je krijgt als organisator bericht als:

 • uit de capaciteitsberekening blijkt dat de vraag naar toegangstesten groter is dan het aanbod en
 • blijkt dat dit direct voorafgaand aan het evenement en in de betreffende regio is.

Dit kan betekenen dat een deel van de bezoekers, van jouw evenement verder moet reizen voor het afnemen van een toegangstest. Mogelijk heeft dit een lagere opkomst bij uw evenement als gevolg. Alles wordt in het werk gesteld om te voorkomen dat deze situatie zich voordoet.

Overige (kleinere) evenementen en doorlopende activiteiten, die in aanmerking komen voor testen voor toegang, hoeven zich niet apart aan te melden.

Corona toegangsbewijs voor bezoekers, zelftest voor medewerkers

 • Bezoekers moeten een corona toegangsbewijs tonen voor toegang.
 • Het dringende advies is dat werknemers en vrijwilligers regelmatig een zelftest afnemen. Bij voorkeur direct voorafgaand aan de activiteit van Testen voor Toegang. En in ieder geval niet langer dan 24 uur daaraan voorafgaand.

   

Vragen? We helpen je graag

Bel: 085-0028111

Ma – Zat 09:00u – 21:00u

w

Chat met ons

Via Whatsapp

Informeer je bezoekers over het corona toegangsbewijs
Voor een bezoek aan jouw evenement is een corona toegangsbewijs nodig.

 • Vermeld dit duidelijk op je website en/of via de klantenservice.
 • Informeer bezoekers hoe zij aan een corona toegangsbewijs kunnen komen.
 • Communiceer duidelijk bij de ingang van het pand of evenement, of er corona toegangsbewijzen worden gevraagd voor toegang.

Ook kun je de bezoekers verwijzen naar corona toegangsbewijs voor evenementen met CoronaCheck.

Testen voor Toegang bij evenementen Poster scaninstructies voor medewerkers

Gaat het Testen voor Toegang de standaard bij evenementen worden?
Tijdens de vragenronde, aansluitend op de persconferentie van vrijdag 13 augustus, had demissionair Minister van VWS, Hugo de Jonge nog enkele opvallende uitspraken:

 • “De anderhalve meter norm zal te zijner tijd komen te vervallen, evenals de maximale bezoekerscapaciteit. Het streven is per 20 september 2021. Er dient dan wel standaard gebruik te worden gemaakt van het tonen van een corona toegangsbewijs.” (Vaccinatie bewijs, of herstelbewijs, of negatieve coronatest). Het lijkt er dan ook sterk op, dat het Testen voor Toegang een standaard norm gaat zijn voor evenementen.
 • “En waar we ook vanaf willen is van die gratis tests. Er komt een moment dat we daarmee stoppen, dus dat maakt het al minder aantrekkelijk om dan niet gevaccineerd te zijn, hopen we.” Ga je voorafgaand aan een evenement, bij een testlocatie langs, dan zul je daar een bedrag voor moeten betalen. Houdt hier dan ook rekening mee in de communicatie richting je bezoekers. 
 • “En verder geldt: daar waar grote groepen mensen bij elkaar komen in de overige horeca, bij evenementen zoals festivals, sportwedstrijden en congressen, en in theaters, bioscopen en concertzalen wordt per maandag 20 september boven 75 personen tot een toegangsbewijs verplicht. En we gaan mystery guests ook inzetten om te kijken of dat goed wordt nageleefd.” De overheid zal hiertoe opdracht gaan verstrekken. 

 Bron: Letterlijke tekst persconferentie van 13 augustus 2021

Dossier Covid-19

Corona regels voor binnen evenementen

Corona regels voor binnen evenementen

Evenementen en corona: wat mag ik in een binnenlocatie organiseren?
Het uitgangspunt voor evenementen tot en met 1 september is: het kabinet verlengt het verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september 2021.

Lees meer
Logo evenementenbureau 24-7 Events _ Mercury 247, 3769KD Soesterberg _ events@247events.nl _ 085 - 0028111

Mercury 247
3769 KD Soesterberg

Contact formulier

*verplichte velden

Aanhef

Start event (Datum + tijd)

Einde event (Datum + tijd)

Het budget van jouw event

Wij werken altijd vanuit een budget indicatie van onze klanten. Op die manier kunnen we aangeven wat er wel/niet mogelijk is.

Natuurlijk kun je ons altijd meer informatie geven over het budget in het commentaarveld hieronder.

De locatie van jouw event


Extra toelichting rondom jouw event

Geef ons zoveel mogelijk informatie rondom jouw evenement.

Google, Socal media, beurs, etc.

error: Copy beveiliging * De inhoud van deze website is beveiligd | Copy Security * Content is protected !!