Landelijke Kiezersdag succesvol afgerond

Op 11 februari 2017 hebben wij de Landelijke Kiezersdag in opdracht van MEE NL en ProDemos georganiseerd. De Landelijke Kiezersdag is speciaal bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Deze dag stond geheel in het teken van mensen, voor wie stemmen lastig te begrijpen is vanwege hun beperking.

De dag begon met het registreren van de deelnemers en hun begeleiders. Nadat iedereen zich netjes had geregistreerd en zijn persoonlijke badge had gekregen, volgde er een korte toespraak van Eddy Habben Jansen, directeur van ProDemos.

Na deze toespraak gingen alle deelnemers in groepjes, vergezeld door begeleiders van ProDemos en speciaal aangewezen begeleiders workshops volgen. Door middel van de workshops kregen de mensen helder en duidelijk uitgelegd wat er allemaal bij het stemmen komt kijken. Natuurlijk kreeg iedereen ook een rondleiding door de gebouwen van de Tweede Kamer en konden de deelnemers ook ‘echt’ hun stem uitbrengen.

Debat

Na de workshops kreeg iedereen een lunch en gingen de mensen naar de Statenpassage van de Tweede Kamer. Hier ging iedereen het debat bijwonen waarbij maar liefst 10 (!!) politieke partijen waren vertegenwoordigd.

✔ SP (Renske Leijten)
✔ GroenLinks (Corinne Ellemeet)
✔ VVD (Sjoerd Potters)
✔ PvdA (Marith Volp)
✔ CDA (Madeleine van Toorenburg)
✔ D66 (Ingrid van Engelshoven)
✔ SGP (Roelof Bisschop)
✔ Partij voor de Dieren (Christine Teunissen)
✔ 50 Plus (Wilma Schrover)
✔ ChristenUnie (Joelle Gooijer-Medema)

Debatleider

Als debatleider trad Johan Overdevest op die op eigentijdse en bevlogen wijze het debat perfect in goede banen leidde. Zijn co-hosts voor die dag waren Michiel Zeeuw en Moniek van der Meij. Beide co-hosts liepen door de zaal en stelden de aanwezigen in staat om direct hun vragen te stellen aan de vertegenwoordigers van de politieke partijen.

Een afgeladen Statenpassage
Mijn Organisator,Event makelaars,Landelijke Kiezersdag in Den Haag

Maar…

De politieke partijen hadden een opdracht. Zij moesten op een zo helder en begrijpelijk mogelijke wijze hun standpunten duidelijk maken aan de aanwezigen. Dit om te voorkomen dat de mensen in de zaal moeite hadden te begrijpen waar de politici het over hadden. Gebruikten de politici toch teveel ingewikkelde woorden dan werden zij, letterlijk, teruggefloten door Michiel Zeeuw en Moniek van der Meij.

Daarnaast werden de politici beoordeeld door een speciaal aangestelde jury. Deze jury beoordeelde de politici op onder meer hun taalgebruik.

Jury

Als jury waren de volgende mensen aanwezig:
✔ Jade Haakman-Vening (Fonds Verstandelijk Gehandicapten) Juryvoorzitter
✔ Anne van Eijndhoven (College voor de Rechten van de Mens)
✔ Dickie van de Kaa (directeur KansPlus)
✔ Andries Lever (Ervaringsdeskundige LFB)
✔ Walter Freeman (Nederlands debatinstituut)

Klip en Klaar trofee

Na het debat ging de jury in overleg om de winnaar aan te wijzen die het meest begrijpelijk zijn of haar standpunten had overgebracht. De winnaar kreeg hiervoor de “Klip en Klaar trofee“.

SP grote winnaar Landelijke Kiezersdag 2017

Tijdens de workshops hadden de deelnemers hun stem uitgebracht op de politieke partij van hun keuze. Met overmacht won de SP deze ‘virtuele’ verkiezingen. Deze uitslag mag niet worden onderschat daar de groep mensen met een licht verstandelijke beperking potentieel 25 zetels vertegenwoordigen in de Tweede Kamer.

SP pakt de dubbel

Naast het feit dat de SP als grote winnaar uit de bus kwam van de verkiezingen, sleepte Renkse Leijten (SP) ook nog eens de ‘Klip en Klaar trofee” binnen.

SP grote winnaar Landelijke Kiezersdag 2017
SP pakt dubbel tijdens Landelijke Kiezersdag
error: Copy beveiliging * De inhoud van deze website is beveiligd | Copy Security * Content is protected !!